## **Word Problems on Time and Calendar**

## Introduction

- Word problems use real-life situations to ask questions about time
- To solve these, we need to understand whether to add or subtract time
- Read the question carefully and break it into steps
- Use your knowledge of hours, minutes, seconds, days, and months
- Sometimes, you may need to convert time units to solve correctly

## **Examples with Solutions**

**Example:** A bus leaves the station at 6:30 A.M. and reaches its destination at 9:15 A.M. How long was the journey?

✓ From 6:30 to 9:15 = 2 hours 45 minutes

Answer: 2 hours 45 minutes

**Example:** Ravi studied from 2:20 P.M. to 5:05 P.M. How much time did he spend studying?

✓ From 2:20 to 5:05 = 2 hours 45 minutes

Answer: 2 hours 45 minutes

**Example:** The school starts at 7:50 A.M. and ends at 2:10 P.M. How long is the school day?

√ From 7:50 to 2:10 = 6 hours 20 minutes

Answer: 6 hours 20 minutes

**Example:** A movie begins at 4:15 P.M. and ends at 6:55 P.M. Find the duration of the movie

√ From 4:15 to 6:55 = 2 hours 40 minutes

Answer: 2 hours 40 minutes

**Example:** A birthday party started at 5:30 P.M. and lasted for 3 hours 15 minutes. At what time did it end?

 $\checkmark$  5:30 + 3 hours 15 minutes = 8:45 P.M.

**Answer:** 8:45 P.M.

## **Summary Points**

- Read the question carefully to find what is asked.
- Check if the problem needs addition or subtraction of time.
- **Use units correctly:** 1 hour = 60 minutes, 1 minute = 60 seconds.
- Convert time if needed to add or subtract.
- Write your answer clearly with correct A.M. or P.M. if required.